Monthly Favorites: Movies



Здравейте, strangers!

Този месец постоянно и навсякъде се говори за Осакрите, което е абсолютно нормално, защото февруари е месецът на Оскарите. По БТВ Синема и Кино НОВА даваха един куп филми печелили наградата или с номинации за нея. От тях не изгледах кой знае колко, въпреки че съм си записала някои, но определено днес в поста ще ви попиша за 3 филма свързани с тези така очаквани филмови награди ( два от сегашните номинации и един от наградите през 2012-та )

Честно казано гледам филмови награди и следя киното от няколко години. И едва тази осъзнах, че церемонии като Златните Глобуси, Бафта, са само загрявка за голямото събитие - Оскарите. Преди да изгледам един от филмите, за които ще ви пиша днес, си бях набелязала други 2, за които да "викам" на наградите: "Lady Bird" и "Call Me By Your Name" ( който вече официално изгледах за 3-ти път, и не, не съм луда, хаха ).

А ето и филмите за днес:

Година: 2017
Времетраене: 2 часа и 3 минути
Жанр: Приключенски, Драма, Фентъзи
Оценка в IMDB: 7,7 / 10
Това е един от доста хайпваните филми от номинираните за Оскар. Очакванията ми към него бяха големи, а и е с най-много номинации, спечели доста награди до момента. И аз не останах разочарована, дори след като филма свърши мама се обърна и ми каза, че това щяло да е 3-я филм, който да подкрепям на наградите. 
Като цяло историята разказва за една няма жена, която работи в тайна лаборатория, където един ден довеждат едно същество за експерименти. И така от чисто любопитство главната героиня Елиса започва да посещава това земноводно създание и успява да създаде една необикновена, но много силна връзка с него. По това историята става доста необикновена и много интересна. Чудите се какво бъдеще имат тази жена и това непознато създание, но ще трябва да изгледате филма, за да разберете. 
Определено много хубава и красива история, която препоръчвам на всеки да изгледа. Актьорския състав е също много добър. Сали Хокинс ( номинирана за главна роля ) се въплъщава в главната героиня страхотно и успява да предаде всяка емоция по най-добрия начин, и като се има предвид, че цял филм не трябва да говори. Нейна партньорка е страхотната Октавия Спенсър, която отново е номинирана за поддържаща роля.


Година: 2017
Времетраене: 1 час и 53 минути
Жанр: Драма, Семеен
Оценка в IMDB: 8 / 10
Още откакто разбрах за съществуването на този филм и нямах търпение да го изгледам. Обожавам Джулия Робъртс и много се радвам, че точно нея са избрали за този филм, както и моите адмирации към Джейкъб Трембли ( Оги ) за страхотната му игра, определено вече си е направил име в Холивуд.
 Смея да твърдя, че това е поредната адаптация на книга, която ме кара да искам да прочета самата книга.
Може би сте чели "Чудо" от Ар Джей Паласио, а може би като мен все още се каните, но дори и да знаете за какво става въпрос, нека ви разкажа.
Тук историята разказва за Огъст Пулман, едно обикновено момче с необикновено лице. Когато е бил малък на Оги му се е наложило да претърпи доста операции и затова лицето му изглежда различно. Това е и причината известно време да се обучава вкъщи от майка си, но идва деня, в който и той трябва да тръгне на училище като останалите деца. Това се превръща в едно голямо предизвикателство за него и цялото му семейство. 
Разбира се ги има всички онези моменти на подигравки, трудности в общуването, но в крайна сметка Оги намира своето място и хора в училище.
Това, което много ми хареса, и което режисьорът Стивън Чбоски е съобразил да запази, са различните гледни точки. Получаваме такива от сестрата на Оги и някои други  герои, което е супер интересно.
Отново много хубав филм, който всеки трябва да гледа и то с цялото си семейство. (Филмът е номиниран на тазгодишните Оскари за най-добър грим )

Година: 2011
Времетраене: 2 часа и 26 минути
Жанр: Драма
Оценка в IMDB: 8,1 / 10
Ето това е 2-ят филм свързан с Оскарите, за който исках да ви споделя. Да, вече е малко старичък, ако мога така да се изразя, но много, много хубав и стойностен. 
Става въпрос за 60-те години на 20-ти век, Америка, по времето на борбите за граждански права за чернокожите. Скийтър, младо и амбициозно момиче иска да стане писател и и щуква една доста налудничава за онова време идея породена от мястото, времето и обществото, в което живее. Тя решава да пише за живота на чернокожите прислужници в богатите бели семейства. Опитва се да събере повече от тях, за да може да разкаже историите им от 1-во лице. Разбира се това е опасно, тъй като жените могат да изгубят работата се, че и още по-ужасни неща да им се случат и затова в началото Скийтър има на своя страна едва 1-2 жени, но с времето бройката се уголемява, а накрая книгата вижда и бял свят.
Това е един от многото филми, представящи ни невъобразимо несправедливия живот, който живеят тези хора. Цялото разделение на расистка основа. Отношението към тях и т.н. Въпреки че знам за всички тези неща, не успях да не изпитам отвръщение, ярост и тъга, за начина, по който са се отнасяли с чернокожите, а още повече, че тези жени са отглеждали не едно богаташко, бяло дете, чиито родители са се отнасяли с прислужницата си все едно е заразноболно животно. Но това е била и за жалост до някъде все още е суровата истина.
Актьорската игра е феноменална, и това безспорно се превърна в един от любимите ми филми. Зачудих се защо Вайола Дейвис не е получила оскара за главна женска роля, но страхотната Октавия Спенсър е спечелила за поддържаща и то заслужено ( стана ми една от любимите актриси ). Ема Стоун също е отново много добра.
Единствено съжалявам, че не съм изгледала филма по-рано. Препоръчвам го повече от горещо на всички ви, защото е една истинска и човешка история. (Филмът отново е адаптация по едноименния роман на Катрин Стокет. )

*линкове към трейлърите на филмите ще намерите като цъкнете върху името на всеки един*

0 Comentarios