Monthly Favorites: Movies



Здравейте!

Въпреки, че този месец ми беше по-отдаден на книгите успях да изгледам и някой друг филм. Не, за съжаление онези, които написах в предния си пост не са изгледани все още, но и на тях ще им дойде времето.

Ами нека ви кажа няколко думи за всеки...

Deepwater Horizon - Море в пламъци
Година: 2016
Времетраене: 1 час и 47 минути
Жанр: Екшън, Драма, Трилър 
Оценка в IMDB: 7.2/10
Въпреки, че Дилън О'Брайън имаше много малка роля в този филм, аз всъщност исках да го гледам заради него. И ми се отдаде такава възможност, тъй като преди седмица (мисля) го дадоха по телевизията. Много хубав филм, показващ едно страшно и драматично събитие случило се в действителност през Април 2010 - експлодирането на нефтодобивната платформа "Deepwater Horizon" и дори мислч, че се води най-голямото екологично бедствие причинено от човека. По едно време, гледайки се зачудих дали по дяволите някой е оцелял, тъй като това, което виждах беше ужасяващо, но в крайна сметка и за щастие се оказа, че загиналите са били изключително малко - 11 загинали, 17 ранени от 126 човека екипаж.

Dunkirk - Дюнкерк
Година: 2017
Времетраене: 1 час и 46 минути
Жанр: Екшън, Драма, Исторически
Оценка в IMDB: 8.3/10
За този филм се говореше много и се чакаше много, от мен включително, но в крайна сметка останах леееко разочарована, защото не беше нищо особено. Историята, за тези от вас които не знаят, разказва за английски, френски и белгийски войници, които са били блокирани в град Дюнкерк от немските войски по време на битката там през 1940 година. Аз обожавам филми по действителни случаи и още повече исторически филми, но този определено не беше толкова силен, колкото очаквах.

2:22
Година: 2017
Времетраене: 1 час и 38 минути
Жанр: Екшън, Трилър
Оценка в IMDB: 5.7/10
Филм, който открих съвсем случайно, но пък за сметка на това много го харесах и го препоръчвам. Разказва историята на Дилън, ръководител полети на летище Джон Ф. Кенеди, който преживява нещо странно по време на работа в точно 2 часа и 22 минути. Буквално се откъсва от реалността за момент, поради което два самолета едва не се сблъскват. След което бива отстранен от работа. Тогава среща Сара и се влюбва в нея, но открива, че двамата са свързани съдбоносно и всичко това има връзка със странните и еднакви неща, които му се случват всеки ден точно в 2:22. Но какво означава всичко това, трябва да гледате, за да разберете. Филма си заслужава, актьорския състав е хубав и има някой много красиви моменти.

 Inception - Генезис
Година: 2010
Времетраене: 2 часа и 28 минути
Жанр: Екшън, Приключенски, Сай-Фай
Оценка в IMDB: 8.8/10
Уникален филм, който дори не съм сигурна, че мога да обясня, а вече го гледах сигурно за трети път. Първо нека кажа една дума за актьорския състав - Леонардо ДиКаприо, Том Харди ( който ОБОЖАВАМ ), Джоузеф Гордън-Левит и Килиън Мърфи ( който също обожавам). Все актьори, които харесвам адскии много. Историята разказва за Дом Коб, специалист по индустриален шпионаж, който взема информацията, която му е нужна от сънищата на хората. Бива обвинен в убийството на жена си, поради което му се налага да емигрира и така известно време не може да вижда децата си, докато не се съгласява да изпълни една доста трудна, сложна и последна задача, а именно да направи генезис. Да вкара чужда, предварително изготвена идея в съзнанието на конкурента на своя последен клиент. И повярвайте ми това нещо хич не е лесно и безопасно, оказва се сложно, опасно и много интересно. Общо взето това е филм, който мога да гледам периодично до докато остарея, защото няма да ми омръзне. И един съвет от мен докато го гледате, внимавайте много и не се разсейвайте, защото и един малък детайл да пропуснете може да не разберете целия филм. 

А сега ето и няколко филма, които очаквам през Ноември:

 Call Me By Your Name
Година: 2017
Времетраене: 2 часа и 12 минути
Жанр: Драма, Романтичен
Оценка в IMDB: 8.2/10
Ох, 24-ти все още е далечко...Това е филм, който чакам още от лятото. Не си спомням много добре, но май сестра ми го откри и установи, че е точно за мен. Изгледах трейлъра, разпали любопитството ми и ето ме сега тук, тръпнеща в очакване да го изгледам най-сетне. Като книжното плъхче, което съм нямаше как да разбера, че филма е базиран на книга и да не проуча поне малко нещата, а още повече и да я прочета ( ще ви попиша малко за нея в поста с книгите в неделя. Стига съм увъртъла, нека ви кажа и за какво иде реч....за любов. Едно прекрасно лято през 1983 година, в едно прекрасно италианско градче 17-годишния Елио се влюбва в 24-годишния Оливър, който е тазгодишния гостенин на семейството му във вилата. Да, всяко лято Елио и родителите му приютяват някой човечец напълно безплатно с единственото условие да помага всеки ден по няколко часа в работата на баща му. Историята проследява процъфтяването на взаимоотношенията на Елио и Оливър, как се развиват за краткото време в което са заедно и как всичко преживяно и случващо се се отразява на всички. Актьорския състав е повече от прекрасен, в главните роли влизат Арми Хамър и Тимъти Шаламей ( новоизгряваща звезда, която скоро няма да залезе, прекрасен е ).  
Наистина нямам никакво търпение да изгледам този шедьовър, имам доста високи очаквания, но от всичко, което съм видяла, чула и прочела до сега съм повече от сигурна, че няма да остана разочарована. Ето тук само искам да сложа един линк към един монолог на Тимъти, който си струва да бъде изгледан, още повече ако сте любители на изкуството във всякакви форми.

Възвишение
Година: 2017
Времетраене: 1 час и 30 минути
Жанр: Комедия, Драма, Исторически
До колкото чувам, казват че това бил един от най-амбициозните проекти на българското кино през последните години, което честно казано засилва интереса ми. Филмът е адаптация на  книгата "Възвишение" на Милен Русков ( ако някой я е чел нека сподели мнение ). Преплитат се исторически факти със художествена измислица. А ето малко и за самия сюжет:" През 1872 година Димитър Общи и сподвижниците му осъществяват Арабаконашкия обир. Сред тях са Гичо и Асенчо – полу-революционери, полу-разбойници, които получават задача да издирят и лично да предадат писмо на Левски. Търсенето на Апостола се превръща в трагикомично приключение, изпълнено с интриги, подлост и предателства. Постепенно революционният ентусиазъм на Гичо и Асенчо отстъпва място на разочарованието и огорчението – състояния толкова познати и на всеки съвременен българин. Но двамата са твърдо решени да доведат мисията си докрай.". Дано наистина оправдае очакванията този филм, аз ще направя всичко възможно още когато излезе по кината да го изгледам.

0 Comentarios